A WordPress weboldalakról több hír és legenda is kering az interneten. Eltekintve attól, hogy az interneten található honlapok körülbelül 20%-a használja a WordPress tartalomszerkesztő rendszerét, vizsgáljuk meg közelebbről is annak előnyeit és hátrányait,  azaz: “érdemes WordPress-t használni”, ha weboldal készítésen gondolkodsz?

 

Vizsgáljuk át az előnyeit, hátrányait és nézzük meg a funkciókat, amivel rendelkezhetnek.

 

A nagy honlap dilemma – Miért érdemes WordPress-t használni?

 

Több, mint 75 millió weboldal használja a WordPress keretrendszerét vállalkozása, vagy blogja népszerűsítésére. Tudtad, hogy a weboldalak 27%-a (igen, az Interneten található összes weboldal…) ezt használja?

 

A WordPress tartalomkezelő rendszere mind a kezdő, mind a tapasztaltabb felhasználók számára remek lehetőségeket rejt magában.

1. A WordPress ingyenes, nyílt forráskódú CMS 

 

Mind a WordPress.com és a WordPress.org ingyenesen használható.

A WordPress.com teljesen kezdők számára nyújt könnyen kezelhető megoldást, főleg blogolásra érdemes használni, de amint komolyabb pénztermelő honlapot szeretnél építeni, érdemes a WordPress.org megoldását választani, amely saját tárhelyen használható és remekül testreszabható a temérdek bővítménykínálat által, a továbbiakban ezt a megoldást részletezem.

 

A WordPress szoftver 2003 óta létező ingyenes keretrendszer, azonban ez nem azt jelenti, hogy soha egy fillért sem kell költeni rá. Mivel a tárhelyet neked kell biztosítanod, számolnod kell tárhelyszolgáltatás díjával.  Ez évi 1000 Ft-tól a több tízezerig terjedhet attól függően, milyen mennyiségű adatot szeretnél tárolni rajta, illetve milyen minőségű szolgáltatást választasz. Több szolgáltató már alapszolgáltatásként kínálja a WordPress szoftver telepítését, amely körülbelül egy kattintással problémamentesen telepíthető.

Ingyenes sablonokból is hatalmas a választék, de ha Prémium minőségű sablont vagy bővítményt választanál, amelyekkel arculatodnak vagy elvárásaidnak megfelelően szeretnéd testreszabni új weboldalad, az szintén pénzbe fog kerülni. Sokan nem mernek, vagy nem akarnak vele foglalkozni, ilyenkor hozzájön a logo, design, vagy az egész weboldal készítés  költsége is, hogy a megfelelő CSS kóddal átalakítsák honlapodat.

 

2. Bármilyen típusú weboldal készíthető vele 

 

 

Az egyik legnagyobb tévedés a WordPressről, hogy csak blogolni jó. Valóban így indult, de az évek során nagyon, de nagyon kiforrta magát. Ugyanakkor ezt az előnyét azonban megtartotta, ugyanis több weboldal először elkészíti  a designt, felépíti az oldalt, majd utána vakarja a fejét, hogy kellene hozzá egy blog is. A WordPressnél ez alapfunkció, akár webshopot, akár weboldalt készítettél vele. Mire használhatod?

A lista végtelen:

 • Blog
 • Üzleti honlap
 • Portfolió
 • Fórum
 • Webshop
 • E-Learning platform
 • Chatszoba
 • Galéria
 • Személyes, brand építő honlapok
 • Kérdezz-felelek honlap
 • Non-profit weboldal
 • Tudásbázis
 • Aukció, kuponoldal
 • Munkaközvetítő weboldal
 • Landing Page
 • stb.

A lista a végtelenségig folytatható.

 

3. Számos médiatípust támogat

 

Például:

 • Képek
 • Dokumentumok
 • Audio
 • Video

 

4. Azonnal használható

Nem kell vesződni a konfigurációval, a választott témának megfelelő alapok azonnal használhatók, mint például a közösségi feedek, hozzászólások stb.

 

5. Hatalmas támogató közösség van hozzá

 

Mivel ez egy nyílt forráskódú rendszer, így bárki használhatja. Ingyenes és nincsen kódolási tudáshoz kötve. Nyilván, ha komolyabb honlapot szeretnél létrehozni, kell hozzá egy alapos tudás, de bárki próbálkozhat vele. A modern drag and drop builderek nagy segítséget adnak egy alap tudással rendelkező felhasználónak is, amelyek mellé egy nagy létszámú támogató közösséget is kapsz a WordPress fórumokon. Itt akár ki is próbálhatod. Ha több időd, mint pénzed van, a Youtube-on is számos tréningvideót találsz, amivel elsajátíthatók a WordPress alapjai.

 

Ha tetszik, itt kedvezménnyel akár meg is vásárolhatod. 

 

6. Számos bővítménnyel és sablonnal felturbózhatod weboldalad

 

Rengeteg ingyenes és fizetős sablon és bővítmény áll a rendelkezésedre, amellyel egyedivé varázsolhatod honlapodat. Egy alap blog vagy weboldal felépítése egyszerűen megoldható, a bővítmények túlzott vagy nem megfelelő használata azonban nem várt problémákhoz vezethet. Érdemes őket tudatosan használni, vagy megbízni egy fejlesztőt, aki nem fél belenyúlni a kódba és szükség esetén akár bővítmények nélkül, kódolással létre tudja hozni a kívánt eredményt.

 

7. A WordPress weboldalak egyszerűen kezelhetők

 

Amennyiben nem szeretnéd honlapod karbantartását vagy tartalomfrissítését szakértőkre bízni, pár dolog szem előtt tartásával, esetleg egy gyorstalpaló elvégzése után magad, vagy egy alkalmazottad is elvégezheti azt. Itt felsoroltunk pár hibát, amire még érdemes figyelni honlap készítése előtt. 

 1. Bizonyosodj meg a szervered megfelelő működéséről
 2. Figyelj a biztonságra
 3. Végezz rendszeres biztonsági mentést
 4. Frissítsd rendszeresen a WordPress szoftvert, sablonokat és bővítményeket
 5. Figyelj a SEO barát működésre

 

8. SEO barát weboldalak

 

Az alap WordPress weboldalak is SEO barát kialakítással rendelkeznek, amely egy SEO bővítménnyel még nagyságrendekkel felturbózható. Ilyen például a Yoast  vagy az új reménység a Rank Math, amely a Yoast fizetős elemeit is ingyenesen tartalmazza, mint például a schema, vagy a több kulcsszó használata.

 

9. Teljes körű tulajdonjoggal rendelkezel honlapod felett

 

Több lehetőség is rendelkezésedre áll, amennyiben honlapot szeretnél készíteni vagy készíttetni. Ilyenek például a Wix, Magento vagy egyedi honlapkészítés. Ezekhez képest a WordPress legnagyobb előnye, hogy a honlapod a saját tulajdonoddá válik, amelyet szüksége esetén kezelni tudsz, vagy biztos találsz olyat, aki tudja kezelni. Wix esetén például nem a tiéd a CMS, míg egyedi fejlesztés esetén kicsi az esélye, ha a honlapkészítődre ráesik egy zongora, be tudsz ugrani a helyére tartalmat szerkeszteni, egyéb módosításokat elvégezni, vagy találni valakit, aki kezelni tudja azt, ha sikerült hozzáférést kérned hozzá egyáltalán.

 

10. A legjobb platform blogolásra

 

Eredetileg erre találták fel. Persze vannak versenytársai, de egyik sem olyan rugalmas és könnyen testreszabható. Akár egy online magazint is létrehozhatsz a bejegyzéseidből. Csak a képzelet szab határt.

 

11. Többen is szerkeszthetik

 

Ha többen szeretnétek szerkeszteni a weboldalt, semmi akadálya. A WordPressben több szerepkört is kioszthatsz.

 • Szuper Admin
 • Adminisztrátor
 • Szerkesztő
 • Szerző
 • Közreműködő
 • Feliratkozó
 • SEO Manager
 • SEO Editor

 

12. Ajánlások, értékelések megjelenítése

 

Vállalkozásodba vagy személyedbe vetett bizalom növelésének remek taktikája az ajánlások, vélemények és értékelések megjelenítése honlapodon. Számos bővítmény áll rendelkezésre, amelyek megkönnyítik a vásárlói ajánlások és vélemények közzétételét.

 

13. Biztonságos

 

Nem igaz, hogy a nem biztonságos. A WordPress népszerűségével persze nő a hackerek érdeklődése iránta, de a WordPress, a sablonok és a bővítmények folyamatos frissítésével, körültekintő használatával, csak megbízható forrásból való letöltésével, megfelelő jelszóhasználati szokásokkal és megbízható tárhelyszolgáltató választásával minimálisra redukálható a kockázat. A WordPress munkatársai folyamatosan frissítik a CMS-t, valamint a hozzá csatlakozó bővítményeket a lehető legnagyobb biztonság érdekében.

 

14. Mobilbarát

 

A Google már bünteti a nem mobilbarát weboldalakat a találati listán való visszasorolással. WordPress használatakor ezzel már nem lesz gondod. A legtöbb téma reszponzív, és remekül funkcionál mobil és tablet nézetben is.

 

15. Folyamatosan fejlesztik

 

Nyílt forráskódú rendszerének köszönhetően folyamatosan fejlődik. Új fejlesztések, bővítmények és sablonok érkeznek folyamatosan a fejlesztőknek köszönhetően, ezért ha foglalkozol weboldaladdal, az nem évül el.

 

16. Nagy brandek is használják

 

Több millió oldalmegtekintéssel rendelkező honlapok is vígan használják a WordPresst, mint például Mashable, Ebay, Katy Perry, CNN, vagy akár a néhai Andy Vajna kaszinójának oldala is WordPressel, Divi sablonnal készült, stb.

 

Szóval miért érdemes WordPress-t használni? 

A WordPress weboldalakat érdemes komoly üzleti megoldásnak tekinteni és nem érdemes felülni a “megmondóembereknek”. Tájékozódjunk!