A LinkedIn-ről két leggyakrabban feltett kérdés így hangzik: „Hogyan szerezhetek több követőt a LinkedIn céges oldalamnak?” és „Mi a különbség a LinkedIn céges oldal és a személyes profil között?”

LinkedIn céges és személyes profil közötti különbség hasonló a Facebookéhoz. Előfordulhat, hogy vállalkozásod LinkedIn profilja nem rendelkezik majd több száz követővel, azonban ez nem jelenti azt, hogy nincs is rá szükséged.

LinkedIn céges oldal fontosságában és kapcsolatépítésben sem múlja felül a személyes profilt, azonban több előnnyel is rendelkezik, amellyel egy személyes profil nem. Olvass tovább, hogy megtudd, melyek ezek.

Essen szó először a személyes profilról pár szóban, hogy jobban össze lehessen hasonlítani:

Miért hatásosabb egy személyes profil, mint a LinkedIn Céges Oldal?

 

Az emberek emberekkel szeretnek kapcsolatba lépni, nem pedig arctalan logókkal.

 

Ha kapcsolatba lépsz valakivel a közösségi médián keresztül – legyen az a Facebook, Twitter vagy a LinkedIn, kivel beszélsz szívesebben? Egy logóval, vagy személyesen egy emberrel?  Amennyiben egy logó mögé bújt szereplővel beszélsz, olyan mintha egy automatával kommunikálnál, hiányzik belőle a személyesség legtöbb esetben. Persze vannak kivételek, de ez nagyon ritka.

Csak képzeld el, hogy viselkedsz, amikor egy vállalkozás nevében, vagy a saját nevedben kommunikálsz. Teljesen más, ugye? És mennyire más a kapcsolat teremtés, amikor nem a Contact Kft-vel beszélsz, hanem Kiss Péterrel a Contact Kft-től.

 

A LinkedIn Céges Oldal passzív, míg egy személyes profil aktív szereplő.

 

 

A LinkedIn vállalati oldalainak leginkább zavaró aspektusa az, hogy nem lehet proaktív módon kapcsolatot létesíteni, beszélgetni vagy kapcsolatokat kötni céljaid érdekében.

Követőszerzésük nehézkes, minimális organikus találat és fizetett hirdetések hozhatnak némi látogatottságot. Sok vállalkozás sikeresen használja a LinkedIn szponzorált tartalmakat vagy hirdetést, de ez elég költséges tud lenni.

A megoldás tehát a személyes profillal való kapcsolatépítés.

Jóval nagyobb megtérülést hozhat egy vállalkozásnak, ha a hirdetési költségek helyett inkább az értékesítési képviselők edukációjára fordítanák azt a pénzt, hogy a személyes profiljukon keresztül építsenek kapcsolatokat a cég érdekében. Ez ugyanis a Céges Oldallal nem megoldható.

 

A LinkedIn Személyes profilok lehetővé teszik a proaktív kommunikációt

 

 

A legsikeresebb B2B cégek (és magánszemélyek) is ezt a módszert használják céljaik elérésében.

Egy passzív LinkedIn vállalati oldal az általánosan alacsony elkötelezettség miatt nehezen hozza az eredményeket, a személyes profilok azonban végtelen lehetőséget kínálnak az üzleti célok elérése érdekében, – amennyiben hajlandók vagyunk rá, hogy beletegyük a cél eléréséhez szükséges energiát is időt természetesen.

 

  • Lépj kapcsolatba azzal, akivel szeretnél. Céges Oldallal nem küldhetsz felkérést kapcsolat létesítéséhez, de egy Személyes Profillal igen. Természetesen nem tudsz (és nem is kell) kapcsolatba lépned mindenkivel a LinkedIn-en, ha célzottan végzed a kapcsolatépítést, csak azokkal, akik referenciát szolgáltatnak, illetve akikre az üzleti céljaid eléréshez szükséged van.

 

  • Küldj személyes üzeneteket. Ha eddig csak a Céges Oldalad nevében szólaltál meg, kezdj el privát üzeneteket írni, hiszen Vállalkozásod oldala ebben a tekintetben elég limitált lehetőségekkel rendelkezik. A személyes profilok azonban megadják a folyamatos kapcsolatépítés szabadságát.

 

Mindezek ellenére szükséged van LinkedIn Céges Oldalra, hogy miért?  

 

 

Mindenképpen érdemes létrehoznod egy LinkedIn céges oldalt, de ne ringasd magad abban a hitben, hogy egy aranybányát készítesz vállalkozásod részére. Kivéve persze, ha komolyabb összeget fektetsz a hirdetésekbe. Kezeld a helyén elvárásaidat és látni fogod, igenis van értelme ezzel foglalkozni, mégpedig ezért:

 

Professzionálisnak hat

 

Nagyvállalat vagy egyszemélyes cég, – ha egy ügyfél többet szeretne megtudni a vállalkozásról és nem találja, elvesztheti a cégbe vetett bizalmát, hiszen nem találja hitelesnek és megbízhatónak a remélt kapcsolatot.

Azonban egy hiányos vagy szakszerűtlen kinézetű céges oldal ugyanolyan káros lehet. Nagyon fontos, hogy legyen megfelelően kitöltve, és kapjon professzionális kinézetet.

 

Tüntesd el a szürke dobozt

 

Egy logóval ellátott, befejezett LinkedIn céges oldallal megfelelően képviselheted vállalkozásodat a LinkedIn-en, sőt az online téren is jól fog mutatni, mint például az alkalmazottaid adatlapján, vagy a keresési találatokban.

Melyik oldal néz ki jobban?

Szürke dobozzal vagy anélkül?

 

Lehetőségek.

 

Egy céges oldal több remek lehetőséget kínál a nagyobb láthatóság érdekében. Például az állapotfrissítéseket, posztolási lehetőséget, csoport létrehozását, az alkalmazottak profiljainak transzparenciáját vagy a vállalkozás honlapjának elérhetőségét.

Ezenkívül egy LinkedIn céges oldal rendkívül SEO barát is.  Sok esetben magas helyezéseket ér el a Google találati listán, ha valaki a cég nevére keres rá.

 

Összekapcsolható az alkalmazottak profiljaival.

 

Ez a lehetőség növeli az organikus látogatottságot még akkor is, ha csak kevés alkalmazottad van. A LinkedIn céges oldal ugyanis kattinthatóvá válik a munkavállaló személyes profiljából.

 

LinkedIn posztok és hirdetések célzott közönségnek

 

Amikor közzéteszel egy posztot, a LinkedIn lehetővé teszi, hogy csak egy előre beállított közönség számára legyen látható. Organikus állapotfrissítés esetén ez az opció azonban csak akkor elérhető, ha az oldalad már legalább 300 követővel rendelkezik.

 

LinkedIn Céges Oldal vagy Személyes Profil. Melyik a jobb? 2

Ha nagyobb láthatóságot szeretnél, használhatod a LinkedIn hirdetéseket, azonban nem árt tudni, hogy drágábban mérik, mint más közösségi platformoknál. Cserébe olyan professzionális közönséget is elérhetsz, aki nem lóg egész nap a Facebookon, mint például a magas beosztásban lévő vezetők vagy a kulcsfontosságú döntéshozók. Amennyiben nekik szeretnéd megmutatni üzenetedet, bizony áldozni kell rá, de megéri, ha megfelelően állítod be a kampányt.

 

Személyes Profil és LinkedIn Céges Oldal – mindegyik kell

 

Összefoglalva, ha vállalkozásod van, szükség van személyes profilra és céges oldalra egyaránt.

Céges oldal létrehozásakor érdemes szem előtt tartani és felállítani a reális célokat, hogy mit szeretnél vele elérni, miben segítheti a vállalkozásodat.

Remélem, ez a cikk segített megérteni, miben más egy személyes profil és egy céges oldal, és hogyan tudod őket használni vállalkozásod érdekében.

Ha érdekel, melyik közösségi platformot érdemes használnod, tekintsd meg ezt az infografikát.