A visszaélések és szabálysértések megakadályozása érdekében a Facebook új intézkedéseket vezet be azzal a céllal, hogy az Oldalakat kezelők tisztában legyenek a szabálysértésekkel és korlátozzák a szabályokat megszegő személyeket és tevékenységeket.

Ennek első lépéseként a Facebook egy új menüpontot hozott létre “Oldalminőség” néven, amely az adminisztrátoroknak nyújt betekintést oldalaik esetleges szabálysértési listájához.

Ha nem találod az “Oldalminőség” menüt, kattints a “Továbbiak”-ra, ott lesz.

 

 

Facebook oldalminőség

 

 

A Facebook szerint:

“[Az oldalminőség menüben] az oldalakat kezelő személyek láthatják, mikor távolítunk el bizonyos tartalmat, amely ellenkezik közösségi elveinkkel, és mikor csökkentettük egy poszt elérését egy harmadik fél által negatívnak minősített tartalom miatt.”

Itt lesz felsorolva minden olyan bejegyzés, amelyet a Facebook közösségi elveinek  megsértése miatt távolítottak el, míg a második elemben (az oldal alsó részében) azok a tartalmak lesznek felsorolva, amelyeket a Facebook tényfeltárási folyamatai találtak hamisnak vagy félrevezetőnek.

Az ötlet tulajdonképpen az volt, hogy segítsenek jobban tájékoztatni az Oldalak kezelőit arról, mit csinálnak rosszul -, de van egy másik, különösen érdekes közzététel is a Facebook magyarázatában.

Pillanatnyilag a Facebook azt mondja, egyelőre csak hagyja, hogy mindenki képbe kerüljön milyen jogsértésekről van szó – azonban azok az oldalak, amelyek rendszeresen megsértik közösségi elveiket, letilthatók lesznek, de a figyelmeztetések által erre mindenki készülni tud.

 

De a Facebook azt is megjegyzi, hogy:

 

“Erről időről-időre tájékoztatásokat teszünk közzé az “Oldalminőség” menüpont alatt.”

 

Tavaly a Facebook már tesztelni kezdett egy új oldalminősítési rendszert, amely számos megfontolás alapján mérlegeli az oldalakat, ideértve a felhasználói véleményeket és vitákat is.

Valószínűleg az “Oldalminőség” lapot idővel bővíteni fogják még olyan elemekkel, amelyeket a vállalkozásoknak érdemes figyelembe venni oldaluk teljesítményének javítása érdekében. Ez valóban üdvözítő frissítés lenne azon oldalkezelők számára, akik az elérések hanyatlásának ellensúlyozására keresnek módot – jelenleg a fókusz a nem megfelelő oldalak beazonosításán van, de további frissítésekkel ez az kulcsfontosságú elem lehet a Facebook oldalak teljesítményének javításában is.

 

A másik új kiegészítés nyilvánvalóan az ismétlődő jogsértők eltávolítására fókuszál – a Facebook célja, hogy megnehezítse a betiltott oldalaknak ugyanazon tartalom további megosztását egy másik oldalon, amit szintén ők kezelnek.

 

“Már régóta tiltjuk bizonyos emberek számára olyan új Oldalak, Csoportok, Események vagy Fiókok létrehozását, amelyek hasonlóak ahhoz, amelyeket korábban eltávolítottunk a közösségi szabványok megsértése miatt. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy ezek az emberek már létező Oldalakat használnak hasonló célból, mint az az Oldal, amit korábban már betiltottunk. Ennek a hiányosságnak a kiküszöbölése érdekében, ezentúl, ha eltávolítunk egy oldalt vagy csoportot a szabályzatunk megsértése miatt, most eltávolíthatunk más oldalakat és csoportokat is, még akkor is, ha az adott Oldal vagy Csoport nem érte el a szabályszegés azon mértékét, amely miatt el kellene távolítani a platformról.”

 

A Facebook mostantól kőkeményen lesújt – ha rendszeresen megszeged a szabályokat. Mostantól az összes azonos személy által kezelt oldalt és csoportot is lekapcsolhatja. Még akkor is, ha csak az egyikükkel volt probléma, de ugyanaz a személy kezeli.

 

A Facebook azt állítja, hogy széles körűen fogja vizsgálni az információkat – beleértve azt is, hogy ugyanazok az emberek kezelik-e az adott Oldalakat – mielőtt életbe léptetnék a radikális intézkedést. Ez a frissítés lehetővé teszi a Facebook számára, hogy eltávolítsanak olyan Oldalakat, amelyek később komolyabb problémát okozhatnak. Nemrég a Facebook több mint 500 orosz eredetű fiókot távolított el, „összehangolt, nem hiteles viselkedésért”.

 

Ezzel a változtatással előfordulhat, hogy nem kell teljes körű vizsgálatot végezniük az ilyen csoportok megszüntetése miatt.

 

Az új kiegészítések egyértelműen több radikális intézkedésre adnak lehetőséget a Facebooknak, ugyanakkor átláthatóságot is biztosítanak a folyamatnak. Ugyanakkor az Oldalminőség menüpont nagyon hasznos is lehet – meglátjuk, merre megy tovább a folyamat.

 

A szabályszegő oldalaknak mindenképpen végzetes újítás.

 

A jövőben azonban kulcsfontosságú lehet az adminisztrátoroknak, hogy megértsék, milyen erőfeszítéseket érdemes még tenniük az általuk kezelt Oldalak elérésnek növelése érdekében.

 

Gondot okoz Facebook adminisztrátorként milyen tartalmat írj? Láttad már Közösségi média eseménynaptárunkat?

Áldozatul estél a Facebook kitiltás hullámának? Ezt a cikket olvasd el.