Az európai politikusok 348 igen és 274 nem szavazat mellett megszavazták a nagy port kavart 11. és a 13. cikkelyt, amely az online szerzői jogokat szabályozza.

 

Az ellenzők az utolsó pillanatig reménykedtek, hogy megváltoztathatják a végeredményt, de nem sikerült elég szavazatot szerezniük. Julia Reda, a Pirate Party képviselője szerint ez az „az internet szabadságának sötét napja”. Margrethe Vestager, a versenyért felelős európai biztos pedig nagyon örül a végeredmények.

A hatalmas vitát és ellenkezést kiváltó 11. és 13. (“mém adó”, amely végül 17. lett) cikkelyek visszavonása, – amelyek a Szerzői Jogszabályról szóló törvény részei, csak 5 szavazattal kerültek elutasításra. Az EU-tagállamoknak két évük van, hogy összhangba hozzák saját rendelkezéseikkel, mielőtt az új irányelvet hatályba léptetik.

 

Article 11: “linkadó”, kötelezi a gyűjtőoldal tartalomszolgáltatókat/hírportálokat, hogy díjat fizessenek az általuk használt tartalom után, még akkor is, ha az csak egy főcím vagy mondat és az eredeti tartalomra vezet.

 

Axel Voss, a Német Kereszténydemokrata Unió tagja szerint az irányelv „egy fontos lépés egy olyan helyzet javítása felé, amely  néhány vállalat számára lehetővé tette, hogy hatalmas pénzösszegeket szerezhessen anélkül, hogy megfelelően díjazták volna azt a több ezer kreatívot és újságírót, akinek ettől függ a munkája”.

 

A YouTube szerint az irányelv végleges változata „javulás” volt a korábbi verzióhoz képest, de továbbra is „aggódik”, hogy a 13. cikkely „nem kívánt következményekkel járhat, amelyek károsíthatják Európa kreatív és digitális gazdaságát”.

 

Robert Ashcroft, a PRS for Music (a jogdíjakat gyűjti a művészek számára) vezérigazgatója azt mondta, hogy az új szabályok „tisztességes és működő piac létrehozását szolgálják az interneten a kreatív alkotások számára”.

 

 

A szavazást megelőző napokban több tízezer ember vonult az utcára, hogy tiltakozzon az “online cenzúra” ellen.

 

 

Az internet sötét napja. Az EP megszavazta az Article 13-at! 1

 

 

Eredetileg a szerzői jogokra vonatkozó irányelv az Európai Unió azon törekvése, hogy megakadályozza a nagy technológiai vállalatok egyeduralmát, ugyanakkor szembefordítja a szerzői jog tulajdonosait a főbb technológiai cégekkel és a tüntetőkkel is, akik amiatt aggódnak, hogy a jogszabály korlátozni fogja a szólásszabadságot.

 

A szerzői jog által védett tartalmak YouTube-ra történő feltöltésének megakadályozására tett erőfeszítések éles ellentétben állnak a platform eredeti működésével. A problémát itt az okozhatja, hogy a jogvédett tartalmak kiszűrésére kifejlesztett szoftverek még nem működnek 100%-os megbízhatósággal, így az a lehetőség is felmerülhet, hogy pl. vloggerek is áldozatául esnek a szigorú szabályozásnak.

 

Az EU szerint az irányelv lényege, hogy megossza a pénzeket a tartalomkészítők és az azoknak helyet biztosító online platformok között.

 

Az EU állítása szerint az online platformok, mint például a YouTube és a Google Hírek, hatalmas összegeket zsebeltek be a kreatív tartalmak elhelyezésével és csak nagyon keveset csorgattak vissza a tartalmak előállítóinak.

 

Itt jön képbe az Article 13. Valószínűleg még senki sem tudja, hogyan fogják bevezetni ezeket a szabályokat a gyakorlatban, de nagy valószínűséggel két változat lehetséges:

  • Első verzió, hogy a platformok megállapodnak a licenszek tulajdonosaival.
  • Második verzió, hogy olyan tartalomszűrőket vezetnek be, amely megakadályozza a licensszel nem rendelkező tartalmak feltöltését.

 

A 13. cikkely ellenzői azon aggódnak, hogy legális tartalmakat is blokkolni fognak, vagy megakadályozzák a terjesztésüket, ha az olyan óriások, mint a YouTube, Twitter vagy a Facebook megakadályozzák a feltöltés lehetőségét a szerzői jogokra hivatkozva.

 

Mindenkinek fel kell készülnie ezek szerint a változásokra.
Jó esetben ugyan eddig sem tetted, de ha mégsem, mostantól ne használj hozzájárulás, engedély nélküli képeket, cikkeket, zenét a saját felületeden és ne is használd fel azokat semmilyen formában.  

Hogy pontosan milyen hatással lesznek az internethasználatra az új szabályok még nem teljesen világos, de tudósítani fogunk róla.