Erre figyelj WordPress weboldalad fejlesztése során – a leggyakoribb hibák egy csokorban

 

A WordPress magasan a világ legnépszerűbb tartalomkezelő rendszere, a weboldalak nagy része ennek a CMS-nek a segítségével készül. Népszerűsége és egyszerű telepíthetősége okán sokan foglalkoznak WordPress weboldal fejlesztéssel.

A WordPress egyszerű használata ugyanakkor nem jelenti azt, hogy ne lehetne olyan hibákat elkövetni a fejlesztés során, amely nagy mértékben rontja a weboldal teljesítményét vagy hosszú távon akár komoly károkat is okozhat a cégnek.

Ebből kiindulva megpróbálom összeszedni azokat a leggyakoribb problémákat, amelyekkel a WordPress weboldalak tesztelése, elemzése során találkoztam.

 

Nem megfelelő WordPress téma kiválasztása

 

Az egyik legnagyobb kihívás amivel kezdőként és sokszor profi webfejlesztőként is szembesülhetsz, az az elképzeléseknek megfelelő sablon (template) megtalálása és kiválasztása. Több ezer WordPress téma áll rendelkezésre, és a kezdő felhasználók többször is elkövetik azt a hibát, hogy menet közben témát váltanak. Az ezzel járó munka elkerülése érdekében a legjobb, ha már az elején kiválasztasz egy témát és végig ragaszkodsz hozzá.

Felmerül a kérdés: hogyan válaszd ki a számodra megfelelő WordPress sablont? Néhány szempont a jó döntés meghozatalához:

 • Minden eszközön (asztali számítógép, telefon, tablet) egyformán jól kell kinéznie
 • Könnyen testreszabható és rugalmasan alkalmazkodjon az igényeidhez
 • Kompatibilis legyen a legnépszerűbb bővítményekkel és oldalszerkesztőkkel
 • Gyorsan betöltődő weboldalakat lehessen létrehozni a segítségével

 

Nem megfelelő bővítmények kiválasztása

 

A WordPress valódi előnye és ereje a rendelkezésre álló bővítményekben (plugin-ek) rejlik. Több ezer ingyenes bővítmény áll rendelkezésre, melyeket pár kattintással telepíthetsz a weboldaladra.

Az egyes bővítmények között azonban nagy különbségek is lehetnek funkcionalitás és biztonság terén. Vannak olyan bővítmények, melyek negatívan befolyásolják a weboldalad teljesítményét és a biztonságát is veszélyeztetik. A kezdő webfejlesztők sokszor telepítenek megbízhatatlan forrásból származó bővítményeket, melyek legtöbbször kártevőket is tartalmaznak.

Néhány szempont, amit szem előtt kell tartanod a bővítmények kiválasztásakor:

 • A bővítményeket kizárólag a WordPress.org oldalról telepítsd, és győződj meg arról, hogy megbízható a készítője
 • Minden esetben nézd át az adott bővítmény értékeléseit
 • Nézd meg, hányan töltötték le. Minél népszerűbb, annál jobb!

 

Nem állítod be az automatikus biztonsági mentést

 

Évente több milliárd eurós kárt okoz az egész világon az adatvesztés. Ez ellen a legjobb védekezési módszer az automatikus biztonsági mentés. Ennek hiányában elveszítheted az összes adatodat. Sok webhelytulajdonos veszítette már el a teljes weboldalát adatvesztés miatt, melyet megelőzhetett volna, ha rendelkezik naprakész biztonsági mentéssel.

A biztonsági mentések beállítása ráadásul nagyon egyszerű, rengeted ingyenes bővítmény áll a rendelkezésre, ami segít a feladat elvégzésében, úgyhogy használd is őket! Ha nem tudod hogyan kell telepíteni vagy beállítani, akkor szólj a webfejlesztődnek!

 

Nem megfelelően használod az „oldalakat” és „posztokat”

 

Sok kezdő WordPress felhasználó elköveti azt a hibát, hogy egy fontos oldalát blogposztként teszi közzé, illetve amikor elég lenne egy posztot létrehozni, aloldalt használ helyette. A legtöbben utólag felismerik a hibájukat, de ekkor általában ezek a hibák már negatívan befolyásolják a weboldaluk működését.

Az „oldalak” tehát alapvetően statikus tartalmak, melyek ritkán módosulnak:

 • Kapcsolat
 • Rólunk
 • Adatvédelmi szabályzat

A posztok pedig időalapú, változó tartalmak:

 • Hírek
 • Cikkek
 • Blogbejegyzések

 

A weboldal sebességének figyelmen kívül hagyása

 

A látogatóid figyelmét gyorsan meg kell ragadni, ellenkező esetben könnyen elhagyják a weboldaladat. Felgyorsult életünk mellett a felhasználók elvárják, hogy kevesebb mint 4-5 másodperc alatt betöltődjön egy weboldal.

Ráadásul nem csak a felhasználók, hanem a keresőmotorok (Google, Bing) is figyelembe veszik az oldalad betöltési sebességét a keresési találatok összeállításánál. A hangsúly a felhasználói élményen (UX) van, és a lassú oldalbetöltés rontja azt, ezért hátrébb sorolódnak a találati listákon.

Ebből fakadóan létfontosságú, hogy a weboldalad betöltési sebessége minél gyorsabb legyen: maximum 4 másodperc.

 

A bevált és javasolt WordPress biztonsági gyakorlatainak figyelmen kívül hagyása

 

Nagyon sok felhasználó nem tesz semmilyen lépést a WordPress weboldalának biztonságosabbá tételéért. Elterjedt tévhit: „A weboldalam túl kicsi ahhoz, hogy a hackereket érdekelje”

Az igazság az, hogy a hackerek az egyenlőségre törekszenek: mindenféle megkülönböztetés nélkül célozzák meg a weboldalakat teljesen automatizált támadásaik során. Legyen bármilyen kicsi is a weboldalad, biztosan használható rosszindulatú programok terjesztésére és adatlopásra is.

Éppen ezért fokozottan figyelj oda az adatbiztonságra és adatvédelemre.

 

Nem törlöd a WordPress bemutató tartalmat

 

Nagyon sok webfejlesztő nem törli a WordPress telepítése során hozzáadott alapértelmezett „Hello World” bemutató tartalmat és az alapértelmezett sablont.

Amennyiben ezt nem teszed meg, a keresőmotorok feltérképezhetik és indexelhetik azt, így domain neved alatt megjelennek a találati listákban. Elég kellemetlen, ha teszt jellegű üzenetek és szövegek jelennek meg a cég neve alatt, éppen ezért amint lehetőséged van rá, töröld őket.

 

Nem moderálod a hozzászólásokat

 

A spam a komment szekcióban nem csak zavaró, hanem szakmaiatlanságot is tükröz. Ráadásul a sok rosszindalatú spam hozzászólás negatívan is hathat a keresési eredmények közötti rangsorodra.

Ennek elkerülésére, aktiváld a bejegyzéseidnél a moderálás funkciót. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a hozzászólásokat manuálisan engedélyezned kell. Ez néha sok időt vesz igénybe, viszont Te fogod eldönteni mely tartalom jelenhet meg és mi az ami nem.

 

Nyilvánossá teszed a weboldalad, mialatt még fejleszted

 

A felhasználók gyakran nyilvánossá teszik a weboldalukat, miközben még fejlesztik. Ez nem túl jó ötlet, mivel a keresőmotorok a félkész weboldaladat fogják indexelni. És egy nem tökéletes weboldalnak szinte biztos, hogy rossz lesz a felhasználói élménye (UX), ami pedig negatívan befolyásolja majd a keresési találatok közötti helyezésedet.

A lényeg, hogy amíg nincs kész: a weboldalad ne legyen még véletlenül sem közzétéve.

Szerző: T. István